Psychosociale therapie

Wie ben je, wat wil je, hoe kom je waar je wil zijn? Dit zijn zomaar wat vragen waar je op elk moment in je leven tegenaan kunt lopen, maar waarop het antwoord soms moeilijk in jezelf te vinden is. Je wil dingen anders doen, maar weet niet hoe. Misschien heb je moeite met nee zeggen en loop je jezelf voorbij. Of wellicht voel je je prikkelbaar en lusteloos en weet je niet hoe dat komt, of wat je daaraan kunt doen.

Hulp bij psychosociale problemen

Ik help je met het leren kennen van jezelf. Ik help je te ontdekken wat je beperkingen, maar ook je talenten zijn. Wat houd je tegen? Wat zijn je krachten en hoe kun je deze beter inzetten? Samen verkennen we jouw situatie, zowel werk als privé. We brengen in kaart welke (negatieve) gedachten en overtuigingen jou belemmeren in je persoonlijke ontwikkeling. Ik help je om je gevoelens vollediger te ervaren en je gedachten te verhelderen. Je leert om richting te geven en keuzes te maken in je persoonlijke leven, thuis en op het werk. Je zult (weer) meer plezier in het leven krijgen.

“Wanneer we niet langer in staat zijn om een situatie te veranderen, worden we uitgedaagd om onszelf te veranderen.”

Viktor E. Frankl

Voor wie?

Iedereen kan op een bepaald moment in zijn leven te maken krijgen met psychosociale problemen. Het kan gaan om:

levensfaseproblematiek (o.a. gaan studeren, zwangerschap, quarter- en midlife crisis, echtscheiding, het afhankelijk van anderen worden)

angsten

neerslachtigheid/somberheid

het verwerken van ingrijpende gebeurtenissen

leegte en geen verbinding voelen met anderen

emotioneel uit balans voelen

verminderd zelfvertrouwen

faalangst

burn-out

moeite met voor jezelf opkomen, assertief zijn

De bovenstaande voorbeelden zijn niet uitputtend.

Hoe heb ik anderen kunnen helpen?

“Bij Dorien voel je je gelijk op je gemak. Je komt binnen in een warme veilige omgeving. Dorien kan goed luisteren, heeft invoelend vermogen zonder zich te verliezen in de emoties van de ander en kan hoofd- en bijzaken goed scheiden waardoor ze snel tot de kern komt. Feedback vindt plaats op een respectvolle manier waardoor je uitgenodigd wordt om na te denken om vervolgens samen te reflecteren.”

“Wat een fijne praktijk. Een luisterend oor en ikzelf aan het roer. Ontdekken, spiegelen en ervaren. Alles klopte voor mij.”

“Wat heeft Dorien mij goed op weg geholpen. Eigenlijk heeft ze mijn geest opnieuw leren lopen. Tools en duidelijke handvatten heeft ze me meegegeven waardoor ik steeds meer grip heb op mezelf en mijn leven.”

Meer over psychosociale therapie

Wat zijn psychosociale problemen?

Psychische problemen hebben te maken met gevoelens en gedachten (je binnenwereld). Je voelt je bijvoorbeeld somber, verlaten, angstig of boos. Sociale problemen hebben te maken met andere mensen, werk, school of instanties (de buitenwereld). Je hebt bijvoorbeeld moeilijkheden met je partner, kinderen, familie of buren, met collega’s of je baas, of met instanties zoals de belastingdienst, de woningbouwvereniging of de gemeente. Psychosociale problemen zijn een combinatie van psychische en sociale problemen. Ook kun je er lichamelijke klachten bij krijgen (zoals hoofdpijn, hartkloppingen, slecht slapen). Iedereen reageert op zijn/haar eigen manier op psychosociale problemen. Sommige mensen trekken zich terug, anderen worden prikkelbaar en snel geïrriteerd.

Hoe ontstaan psychosociale problemen?

Het is vaak lastig te zeggen hoe en wanneer deze problemen zijn ontstaan. Meestal zijn er verschillende problemen tegelijk. Het werk, vrienden of je gezinssituatie vraagt bijvoorbeeld (te) veel van je. Alles moet snel en vlug. Er komt veel op je. Je moet veel dingen regelen en met veel mensen rekeningen houden. Als er dan een extra probleem optreedt, zoals ziekte, ruzie, scheiding, schulden of ontslag, wordt het vaak lastig om aan al die eisen te voldoen. De balans tussen wat de buitenwereld van je vraagt en wat jijzelf nodig hebt, raakt verstoord. Als gevolg daarvan kun je fysieke klachten krijgen zoals slecht slapen, hoofdpijn, of hartkloppingen. Ook kun je last krijgen van negatieve gedachten en piekeren. Dit kan samen gaan met gevoelens van somberheid, schuld en schaamte. Misschien ben je wel heel prikkelbaar of voel je een enorme leegte en lukt het niet meer om goed contact te maken met de mensen van wie je houdt.

Wat is psychosociale therapie?

Door nare, onveilige en moeilijke ervaringen in onze voorgeschiedenis kan het natuurlijke contact met onze binnen- en buitenwereld verstoord geraakt zijn. Als gevolg daarvan heb je bijvoorbeeld last van (hardnekkige) schaamte- en schuldgevoelens, negatieve denkpatronen, faalangst of een (enorme) prestatiedrang. In psychosociale therapie krijg je de kans om ‘op verhaal te komen’. Je wordt geholpen om je gevoelens vollediger te ervaren, je gedachten te verhelderen, en je (interpersoonlijk) gedrag effectiever te maken. Je leert om richting te geven en keuzes te maken in je persoonlijke leven, thuis en op het werk.

Is psychosociale therapie aftrekbaar?

Voor ondernemers en ZZP’ers kunnen de kosten als ondernemerskosten worden meegenomen. Kijk voor meer informatie op de site van de Belastingdienst.

Mag ik je helpen?

Laat een berichtje achter en ik neem contact met je op.