Overhandiging boek aan Sharon Dijksma

Burgemeester van Utrecht, 2 november 2022.

Op Allerzielen, 2 november, nam de burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma, het boek ‘Niet alleen op de wereld’ in ontvangst. Auteur Dorien Verloop schreef dit boek om antwoorden te vinden op vragen als ‘Hoe gaan jongeren om met het verlies van een ouder?’ en ‘Kunnen ze nog opgroeien tot gelukkige mensen?’.

Ervaringsdeskundige Sharon Dijksma verloor zelf haar vader bij een auto-ongeluk toen ze tien jaar oud was. Ze weet als geen ander wat het betekent om jong een ouder te verliezen. Daarom ondersteunt ze ook van harte de EvE Foundation, die lotgenotencontact verzorgt voor jongeren tussen de 14 en 24 jaar, die één of beide ouders hebben verloren. Dit overkomt jaarlijks zo’n 12.000 kinderen jonger dan 25 jaar. In een lotgenotenprogramma van een half jaar leren jonge mensen omgaan met het gemis, onder professionele begeleiding en vooral ook door het intensieve contact met elkaar. ‘EvE Foundation kan het gemis niet wegnemen en de rouw niet verzachten, maar wel een veilige en aandachtvolle omgeving bieden om over dit taboe te praten’, zegt oprichtster Nancy Tromp.

Niet alleen op de wereld

Dorien Verloop sprak voor het schrijven van haar boek niet alleen openhartig met deelnemers aan eerdere programma’s van de EvE Foundation die één of beide ouders hebben verloren, maar peilde ook de professionele mening van experts. Deskundigen die hebben meegewerkt aan het boek zijn o.a. Tim Overdiek, Manu Keirse en Yvonne van Sark.